Üye Girişi

Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

Kısa Mesajlar

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

ustat
24-12-2022 20:05

ustat
12-11-2022 20:28

ustat
13-03-2021 18:26

Youtube Kanalımız: https://www.youtub
e.com/channel/UCAj
aGBwtcbbuIkFr3gNjv
aA[/u]



Başlığı Görüntüle

İSGMder » İş Sağlığı ve Güvenliği » Soru Cevap
 Başlığı Yazdır
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU-MADDE 15/4
Hasan
Merhabalar,

Bir konu hakkinda sizlerin degerli goruslerini almak istiyorum.

6331 Sayili Kanunumuzun "Sağlık gözetimi" baslikli 15. maddesinin (1)-b alt bendine gore;

" Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde.
2) İş değişikliğinde.
3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.
4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.'

Ayni Kanunun (4) nolu alt bendine gore de "Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz." denilmistir.

Soz konusu Kanunun "Tanimlar" baslikli (3)-b maddesine gore de "Calisan": Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişi olarak tanimlanmistir.

Yukaridaki madde metinlerini kisaca degindikten sonra bu konudaki sorum soyle olacak: Uygulamada isyeri hekimleri tabi olduklari yonetmelik hukumleri dogrultusunda, calışanların yapacakları işe uygun olduklarını belirten işe giriş ve periyodik sağlık muayenesi duzenlenmesi esnasinda calisanlardan ise baslamadan once bazi laboratuvar tetkileri (Isitme, solunum testleri ve buna benzer) istemektedir ve bu tetkiklerin maliyetleri isciler tarafindan karsilanmaktadir.

Henuz is sozlesmesi duzenlenmeden ve sigorta girisi yapilmadan once "isci statusu" kazanmadan yani yasal olarak ise baslamadan once iscinin bu masraflari ustlenmesi yasal midir yoksa isverenin, ilgili isciyi ortulu olarak ise almayi kabul ettigi ve dolayisiyla soz konusu masraflarin isveren tarafindan karsilanmasi gerektigini mi dusunuyorsunuz? Mufettislerimiz bu konuya denetimleri esnasinda nasil bir yaklasim sergiliyorlar? Yasal dayanaklariyla beraber bu konuya tecrubelerinizle isik tutabilirseniz, cok sevinirim.

Saygilarimla,

Hasan
 
isg1000
bence sağlık raporu istenen işçi, işe alınacaktır. bu nedenle işe giriş sağlık masraflarının işveren tarafından karşılanması gerekir.
 
Hasan
Yanitiniz icin tesekkur ederim. Ancak konunun hukuki boyutunu ele alarak "yasal dayanaklariyla" beraber cevap yazabilirseniz cok memnun olurum.

Tesekkurler.
 
musa
İşyeri hekiminin imzası olmayan bir sağlık raporu işyerine ne kadar aittir? dışarıdan sağlık raporu getiren bir işçinin sağlığına ne kadar güvenebilirsiniz? İşyeri hekimi sağlık raporu düzenlemeden çalışanın dışarıdan getirdiği sağlık raporu ne kadar ciddiye alınabilir? Esas olan işyeri hekiminin hazırlamış olduğu sağlık raporudur Ancak işe girmeden önceki sağlık raporu sadece işyeri hekimine fikir verebilir.
 
Hasan
Merhaba Musa Bey, ise giris saglik raporu isyeri hekimi tarafindan duzenleniyor ilgili ornek olayda.. Raporu duzenleme esnasinda istenilen ek laboratuvar tetkiklerinin maliyeti kim tarafindan karsinlanmali soru esas olarak? Eger bir isyeri hekimi raporu duzenleme esnasinda daha detayli/saglam bilgi edinmek icin bazi tetkiklere ihtiyac duyuyorsa bunu yine de calisanlar mi karsilamali yoksa isveren mi?
 
mehmet tekelioglu
Musa beyin belirttiği gibi; işe girişte işin özelliğini en iyi bilen olarak sağlık raporunu "kim nereden alırsa alsın" işyeri hekimi düzenlemek zorundadır. Bu kapsamda işe giriş ya da periyodik muayene de işin özelliğine göre tetkik istemek işyeri hekiminin mesleki birikimidir. Bu tetkiklere sadece işyerinin hekimi karar verebilir. Bu tetkiklere işverenin işyerinde olası kaza ve meslek hastalığını önlemek için karar veriliyorsa ve bu tetkikler sadece o işyerinin özel koşullarına göre belirlenmesi gerekiyorsa, işyerinde işçi işveren ilişkisinin kurulduğunu(ortak paydanın oluştuğu) düşünmek gerekir. Eğer "önlemek ödemekten ucuz" ise işveren adına işyeri hekiminin yaptıkları işvereni korumaya yöneliktir. Bu illiyet bağının da oluştuğunu gösterir. Bu nedenle işveren işe uygunluktan yarar elde ettiğine göre işvereni ve işyerini korumak adına iştenen tetkikler doğal olarak işverenin yükümlülüğündedir.
 
Atlanılacak Forum:
Sayfa oluşturulma süresi: 0.26 saniye
428,267 Tekil Ziyaretçi